به مناسبت روز جهانی دیابت: دیابت را جدی بگیریم

يكشنبه, آذر 5, 1396 - 01:17 توسط تحریریه بادبادک

۲۳ آبان برابر با ۱۴ نوامبر به عنوان روز جهانی دیابت نام‌گذاری شده است.
شکل گیری و توسعه پدیده شهرنشینی، تغییر الگوی غذایی و کاهش تحرک و فعالیت بدنی مناسب، شرایط مساعدی را برای افزایش میزان قند خون و ابتلاء به بیماری دیابت پدید آورده است. جهت شناساندن و افزایش سطح آگاهی در زمینه بیماری دیابت، روز ۲۳ آبان به عنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شده است. انجمن دیابت ایران (ادا) نیز در سال ۱۳۶۹ با هدف ارائه برنامه های آموزشی و افزایش آگاهی جامعه نسبت به بیماری دیابت تأسیس گردید.

دیـابت چیــــست ؟
دیابت یک اختلال در سوخت و ساز (متابولیسم) بدن است که در آن یا انسولین به مقدار کافی در بدن وجود ندارد و یا انسولین موجود قادر نیست تا وظیفه خود را به درستی انجام دهد و در نتیجه به علت وجود مقاومت در برابر آن، قند خون بالا می‌رود. انسولین هورمونی است که توسط سلول‌های "بتا"واقع در پانکراس ترشح می‌شود و وظیفه اصلی آن کاهش قند خون است. پانکراس نیز یکی از غدد دستگاه گوارش است که در پشت معده قرار دارد بالا بودن قند خون در دراز مدت باعث بروز عوارض در سیستم قلب و عروق، کلیه‌ها، چشم و سلسله اعصاب می‌گردد.
متخصصین غدد و متابولیسم اعتقاد دارند که نزاد انسان‌ها در ابتلا به بیماری دیابت نوع دوم تاثیر دارد. 
بنابر گزارش‌ها نژاد‌های غیر سفید پوست که نژاد ایرانی را نیز در بر می‌گیرد در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
دیابت بیماری متابولیکی بسیار شایعی است که در حال حاضر حدود ۵ میلیون ایرانی به آن مبتلا هستند. برآورد این تعداد بیمار در حالیست که پزشکان معتقدند که حدود یک و نیم تا دو میلیون نفر از مبتلایان آگاه به بیماریشان نیستند. 
دیابت که نوعی اختلال در متابولیسم قندها، چربی‌ها و کربوهیدارت‌هاست به دو صورت نوع یک و دو وجود دارد. 
دیابت نوعی بیماری خود ایمنی‌ست که در آن به دلایل ناشناخته  سلول‌های ترشح کننده انسولین از بین می‌روند و افراد برای کنترل قند خونشان نیازمند تزریق انسولین هستند. 
دیابت نوع دو که نسبت به نوع یک آن بسیار شایع‌تر است نسبت مستقیم با زمینه‌های ژنتیکی،‌نوع تغزیه و میزان تحرک فرد دارد. 
این نوع دیابت از سن ۴۰ تا ۴۵ سالگی به بعد بروز می‌کند و با افزایش پشت میز نشینی و کم‌تحرکی افراد روز به روز شاهد افزایش این بیماری در جامعه هستیم.
چاقی، بی‌تحرکی، فشار خون بالا و چربی خون را از جمله ریسک فاکتورهای این بیماری هستند.
همچنین در زنانی که نوزادانی با وزن چهار کیلو به بالا به دنیا آورده‌اند، یا تخمدان پلی کیستیک داشته یا سابقه دیابت بارداری داشته‌اند نیز احتمال ابتلا به این نوع دیابت بالاست.
ارث یکی از عوامل اصلی بروز این بیماری‌ست و افرادی که یکی از بستگان درجه یک آن‌ها مبتلا به دیابت است در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.

دیابت دو نوع اصلی دارد:
 در دیابت نوع یک تخریب سلول‌های بتا در پانکراس منجر به نقص تولید انسولین می‌شود و در نوع دو مقاوت پیش‌رونده بدن به انسولین وجود دارد که در نهایت ممکن است به تخریب سلول‌های بتای پانکراس و نقص کامل تولید انسولین منجر شود. 
در دیابت نوع دو مشخص است که عوامل ژنتیکی، چاقی و کم‌تحرکی نقش مهمی در ابتلای فرد دارند.
متخصصین غدد و متابولیسم اعتقاد دارند که نژاد انسان‌ها در ابتلا به بیماری دیابت نوع دوم تاثیر دارد. 
بنابر گزارش‌ها نژاد‌های غیر سفید پوست که نژاد ایرانی را نیز در بر می‌گیرد در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.

دیابت بیماری متابولیکی بسیار شایعی است که در حال حاضر حدود ۵ میلیون ایرانی به آن مبتلا هستند. برآورد این تعداد بیمار در حالیست که پزشکان معتقدند که حدود یک و نیم تا دو میلیون نفر از مبتلایان آگاه به بیماریشان نیستند. 

در درمان ديابت رژيم غذايی از اهميت خاصی برخوردار است، به‌خصوص در بيماران دیابتی نوع ۲ كه تقريباً ۸۰ درصد آن‌ها از چاقی رنج می‌برند، پس رژيم غذايی و ورزش يكی از درمان‌های اصلی برای آنان به شمار می‌رود و داروی پايين آورنده قند خون به عنوان يك درمان كمكی (نه يك درمان اصلی) در كنار رژيم غذائی مناسب و ورزش به كار گرفته می‌شود.

لیست خوراکی‌هایی که می‌توانند از قند بالای خون جلوگیری کنند:
۱- سیب: سیب کم کالری و سرشار از فیبر است. خوردن سیب از گرسنگی دائمی جلوگیری می‌کند، دشمن کلسترول بد خون است و باعث کاهش میزان قند خون هم می‌شود.
۲- آووکادو: این میوه حاوی اسیدهای چرب و غیر اشباع است. باعث کند شدن روند هضم و مانع بالا رفتن قند خون بعد از غذا خوردن می‌شود.
۳- جو: شما می‌توانید به جای برنج از جو در برنامه غذایی‌تان استفاده کنید. با این کار میزان قند خونتان را تا ۷۰ درصد پایین می‌آورید. 
۴- سبزیجات سرشار از پروتئین هستند. شما می‌توانید آن‌ها را جایگزین گوشت کنید.
۵- میوه‌های گوشتی مانند انواع مختلف انگور، و مخصوصا آن‌هایی که به رنگ قرمز و بنفش هستند توانایی پایین آوردن قند خون را دارند.
۶- کلم بروکلی: سرشار از کروم است. این سبزی در مدت زمان طولانی در پایین آوردن قند خون بسیار تاثیر گذار است.
۷- هویج: منبع طبیعی بتا کاروتن است، هویج خطر ابتلا به دیابت را کاهش می‌دهد و به میان قابل توجهی قند خون را پایین می‌آورد.
۸- گوشت مرغ
۹- ماهی: یکی از دلایل مرگ بیماران دیابتی بیماری‌های قلبی و عروقی‌ست، خوردن ماهی یک یا دو بار در هفته تا ۴۰ درصد این خطر را کاهش می‌دهد.
۱۰- شیر و ماست: این غذاها سرشار از پروتئین و کلسیم هستند، از سوی دیگر با ترشح بیش از اندازه انسولین مقابله می‌کنند.

اما برای مبارزه با بیماری دیابت درمان‌های گیاهی و طبیعی هم وجود دارد:راه‌کارهای درمان خانگی دیابت:
دارچین

 

تحقیقات نشان داده است مصرف روزانه‌ی یک‌چهارم قاشق چایخوری دارچین، سوخت و ساز بدن را تا ۲۰ برابر بیشتر از توانایی طبیعی بدن افزایش می‌دهد و به بدن اجازه می‌دهد تا چربی‌ها و کالری‌های ذخیره شده را با سرعت بیش‌تر و بهتری بسوزاند.
دارچین مقدار گلوکز و لیپید را در مبتلایان به دیابت نوع دو کاهش می‌دهد.مطالعه انجام شده بر روی ۶۰ بیمار، ۳۰ زن و ۳۰ مرد با دیابت نوع دو در مدت زمان ۴۰ روز، نشان داده است که استفاده ۱،۳و ۶ گرم دارچین در هر روز میزان گلوکز خون، تری‌گلیسرید و LDL  در مبتلایان به بیماری دیابت نوع دو به شکل قابل ملاحظه‌ای پایین آمده است.

در این تحقیق کلسترول خون تا ۱۸ درصد و میزان قند خون تا ۲۴ درصد کاهش یافته بود.بر اساس این مطالعات زمانی‌که دارچین را با غذا مصرف کنیم- نه به صورت جداگانه- ین ادویه به بدن کمک می‌کند تا قند ذخیره شده را بهتر و کارآمد‌تر بسوزاند و در نتیجه‌ی این کار قند خون کاهش می‌یابد. با کاهش یافتن سطح قند خون، بدن می‌تواند سطوح انرژی، میل به غذا و سیگنال‌های گرسنگی خود را تنظیم کند.
علاوه بر این تمایل بدن برای ذخیره چربی هم کاهش می‌یابد.

با فوایدی که به خاطر افزایش سوخت و ساز و تعادل قند خون نصیب بدن می‌شود دارچین در نهایت به سلول‌های چربی درون بدن کمک می‌کند تا نسبت به سطح انسولین خون پاسخ داده و دارای عکس‌العملی سریع باشند که در نتیجه کاهش وزن و سوختن چربی‌ها را باعث می‌شود.

 

پودر گیاه گالگا

 

گیاه گالگا یکی از گیاهان دارویی است که در طـب سنـتی اروپـا برای درمـان دیابـت مـورد استفاده قـرار می گرفته اسـت. نام علمی این گیاه از دو واژه "Gala" به معنای شیر و "Ageiin" به معنای تولید گرفته شده که به مفهوم تولید کننده شیر است. گیاه گالگا در دهـه های ۱۹۲۰ و ۱۹۸۰ نیز در ساخت چند داروی ضد دیابت در آلمان به کار رفته است. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، اثر این گیاه در کاهش قند خون به اثبات رسیده است.
اثر درمانی گیاه گالگا به دلیــل حضور گوانیدین های (Guanidine) موجود در برگهای آن، از جمله ترکیب "گالگین" (galegine) می باشد.
این ترکیب مبنای تولید چـنـد داروی ضـد دیابـت از جمـله متفورمیـن و فن فورمـین بوده که از داروهـای مهـم ضـد دیابــت (بـا ساختمـان بی گـوانیدیـن) می باشنـد.

دیدگاه‌ها

افزودن دیدگاه جدید

دیدگاه خود را بیان کنید